preskoči na sadržaj

Osnovna škola Jože Horvata Kotoriba

Login
Tražilica
Kalendar
« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

vijesti
Aktivnosti tijekom kolovoza i rujna
Martina Katar / datum: 17. 10. 2018. 12:38

Tijekom kolovoza i rujna odradili smo sve preostale pripreme prije ulaska u drugu fazu projekta - prenošenja stečenih znanja i vještina našim učenicima u svrhu poticanja njihove poduzetnosti i inicijative. U drugom setu radionica za učitelje bavili smo se problemskom nastavom, vježbama usredotočenosti i pozornosti u učionici te još nekim jednostavnim IKT alatima koje možemo koristiti u radu s učenicima.

Na Učiteljskom vijeću dogovorili smo se kako ćemo stečena znanja upotrijebiti u neposrednom radu s našim učenicima. Svi će razredi biti uključeni u program vježbanja svjesne usredotočenosti koji će se realizirati na satovima razrednih odjela. Učenici četiriju razreda razredne nastave ove će školske godine u većoj mjeri biti uključeni u projektnu i problemsku nastavu. Učitelji predmetne nastave koji su sudjelovali na radionici jednostavnih IKT alata svoje će učenike poticati na uporabu istih. Pokrenuta je nova sekcija unutar Učeničke zadruge, Mladi i poduzetni. Članovi sekcije naučit će osnovne pojmove iz poduzetništva te će kroz rješavanje konkretnih problema pomoći Zadruzi u njenom boljem poslovanju. Sve planirane aktivnosti uvrstili smo u Školski kurikulum.

Učitelji su početkom listopada ispunili upitnike o početnoj razini aktivnosti i inicijative učenika u svim razredima kako bismo mogli pratiti učinke projekta.

Slijede nam aktivnosti neposrednog rada s učenicima koje ćemo također pratiti na stranicama projekta.


[OPŠIRNIJE]Ljetne radionice za učitelje
Martina Katar / datum: 13. 7. 2018. 12:35

Nakon završetka nastave, došao je red da i mi sjednemo u klupe. Učitelji koji su ove školske godine u sklopu Erasmus+ projekta naše škole stjecali nova znanja i vještine u inozemstvu sada su to prenijeli i drugim učiteljima koji će se od jeseni aktivno uključiti u projekt. Tijekom lipnja i srpnja održan je prvi set od četiri jednodnevne radionice za učitelje. Učili smo kako kod učenika potaknuti poduzetnički način razmišljanja, kako učenike učiniti aktivnijima u procesu učenja putem projektne nastave, kako potaknuti kreativnost i poduzetnost učenika uporabom jednostavnih IKT alata. Također smo radili na osobnom razvoju vježbajući pozornost i usredotočenu svjesnost, kako bismo kasnije istome mogli poučiti učenike. Radionice su protekle u vrlo pozitivnom, radnom, ali i opuštenom ozračju. Učitelji su sadržaje radionica procijenili vrlo korisnima i iskoristivima u daljnjem radu. Sljedeći set radionica očekuje nas u kolovozu. 

Više slika pogledajte pod opširnije.


[OPŠIRNIJE]Usredotočena svjesnost na Učiteljskom vijeću
Martina Katar / datum: 20. 6. 2018. 14:34

I našu zadnju mobilnost prezentirali smo učiteljima na Učiteljskom vijeću. Učiteljica Danijela i psihologinja Martina upoznale su učitelje s konceptom i dobrobitima usredotočene svjesnosti kroz nekoliko vježbica i aktivnosti. Potpuniju sliku i više vježbi razrednici i svi zainteresirani učitelji dobit će u ljetnim radionicama na ovu temu. Svi učitelji čuli su još pozitivnih dojmova o iskustvu mobilnosti i učenju novih sadržaja i vještina u stranoj zemlji i na stranom jeziku.

Slijede nam ljetni mjeseci i radionice za učitelje koje će voditi sudionici svih mobilnosti. Cilj je pripremiti veći broj učitelja na aktivno sudjelovanje u drugoj fazi našeg Erasmus+ projekta, odnosno na primjenu naučenog u redovnoj nastavi i izvannastavnim aktivnostima i osmišljavanje manjih i većih projekata kojima ćemo razvijati poduzetnost naših učenika.


[OPŠIRNIJE]Što smo radile u Beču?
Martina Katar / datum: 18. 6. 2018. 13:48

Kad smo odabirali tečajeve za naš projekt, htjeli smo dobiti znanje i alate koji će nam pomoći da „probudimo“ i aktiviramo naše učenike, da im aktivnosti u školi učinimo zanimljivijim i poticajnijim te da ih naučimo pozornosti i iskorištavanju svakog trenutka. Vježbanje usredotočene svjesnosti zasigurno nam može pomoći u razvijanju jednog budnog stava prema svim iskustvima kojima smo izloženi, što nam onda omogućuje proaktivniji, i time ispunjeniji, život. U obrazovnom kontekstu ovakav pristup, odnosno stav mogao bi dovesti do bolje pažnje, bržeg shvaćanja, učinkovitijeg učenja, manje stresa i više zadovoljstva kod učenika.

Tečaj koji smo odabrali, Mindfulness in Educational contexts, vodila je Paola Bortini, a osmišljen je po metodološkom pristupu iskustvenog učenja. To znači da smo kroz sve vježbe prvo prošli sami, zatim smo dijelili svoja iskustva iz vježbi, a tek na kraju dobili i nešto teoretskog znanja. Formalne vježbe za jačanje usredotočene svjesnosti uključuju vježbe pozornosti na disanje, na tijelo („skeniranje“ tijela), na zvukove u i izvan tijela i slično. Pozornost, međutim, možemo vježbati u bilo kojoj aktivnosti u kojoj se nalazimo, a tu onda govorimo o neformalnim vježbama. Jednu takvu odradili smo u šetnji parkom u blizini Pratera.

Ono što je bila posebna vrijednost ovog tečaja, bio je posjet jednoj bečkoj gimnaziji, odnosno radionici za učenike dobi od 11 do 14 godina. U toj školi djeca u tjednu poslije uskršnjih praznika nemaju klasičnu nastavu, već se uključuju u različite radionice. Radionica usredotočene svjesnosti bila je učenicima ponuđena kao radionica upravljanja stresom. Baš je upravljanje stresom, odnosno smanjivanje stresa i bila prvotna namjena vježbi koje je 70-ih, pod nazivom mindfulness, predstavio Jon Kabat Zinn. U radionici, koja je trajala četiri školska sata, upoznali smo se s kratkim i zabavnim vježbama koje možemo primijeniti s učenicima u razredu.

Naučili smo nešto o programima usredotočene svjesnosti koji se u svijetu nude u školama: .b i Paws b (nastali u Ujedinjenom Kraljevstvu, R. Burnett, C. Cullen i C. O'Neal) i Mindfull Education (nastao u SAD-u, D. Rechtschaffen) te o dobrobitima takovih programa za djecu, što pokazuju i dosad provedena istraživanja.

Prošli smo još i kroz teme usredotočene svjesnosti u komunikaciji, organizacijama, menadžmentu i sl. Sad nam ostaje marljivo vježbati (dobrobiti ovih vježbi i za učitelje su jako velike), a onda istome poučiti naše učenike!

Martina


[OPŠIRNIJE]Beč umjesto Seville
Martina Katar / datum: 18. 6. 2018. 13:45

Iako smo se silno radovale odlasku u Španjolsku Sevillu, Beč se pokazao kao dostojna i zapravo (bez lažne skromnosti) savršena zamjena. I tako smo na uskrsni ponedjeljak 2.04.2018.otputovale u austrijsku prijestolnicu. Put je zbog gužvi na granicama potrajao duže nego je bilo planirano, ali to nas nije omelo da nakon dolaska i smještaja u  zaista šparni (Ibis Budget) hotel razgledamo taj prekrasni grad. Vožnja podzemnom željeznicom u velikim je gradovima odlična stvar. Za desetak, petnaestak minuta stižeš na bilo koju destinaciju.

Tečaj koji smo odabrale upotpunio je sva naša očekivanja, a praktična i teoretska znanja o tome kako se nositi sa stresom, kako ga reducirati, kako postići koncentraciju, mirnoću u svakodnevnom životu učenika i učitelja uskoro ćemo i sa zadovoljstvom uklopiti u  budući školski kurikulum.

Zbog silne želje da odemo u nama još neviđenu Španjolsku očito nam je sudbina poslala dvije Portugalke da nas utješe. Alina i Ana iz dalekog Porta, te Nina iz Lichtensteina bile su naše društvo u sljedećih tjedan dana, te su zajedno sa mnom i Martinom, te našom voditeljicom Paolom bile savršena kombinacija skladnog timskog rada punog emocija, empatije i nadasve volje za učenjem i promjenom.

Tečaj je trajao od 8:30 do 16 sati svaki dan, a nakon radnog dana još je ostalo dovoljno vremena za razgledavanje grada. U Beču se, u samom centru, nalazi prekrasna crkva imenom Stephansdom. U njezinoj blizini, a sve dostižno pješice, nalazi se Volksgarten,ogromni park-vrt u kojem svaka ruža ima svoje ime ili neki pozitivan natpis. Tu je i Volkstheatar, Parlament, Rathaus, te nekoliko muzeja.

Beč je i grad  s pedantno uređenim pješačkim i biciklističkim stazama. Vjerojatno zato i ima puno biciklista koji biciklima odlaze na posao. Često na ulici možete vidjeti ljude u odijelima i kravatama koji koriste romobil ili scateboard kao prijevozno sredstvo.

U blizini obale Dunava smjestio se i naš hotel pa smo jedno poslijepodne iskoristile za rekreaciju u toj prekrasnoj prirodi. Proljeće je baš počelo širom otvarati svoja vrata tako da je bio pravi užitak biti vani uz obalu rijeke.

Ovaj nam je tečaj objema bio dragocjeno iskustvo, a znanja i prijateljstva stečena tamo temelj za neke buduće avanture.

Danijela


[OPŠIRNIJE]Na Učiteljskom vijeću
Martina Katar / datum: 15. 6. 2018. 13:59

Dijelić sadržaja radionica o uporabi jednostavnih IKT alata u nastavi za poticanje poduzetnosti i kreativnosti učenika prenijele su nam naše učiteljice Karmen i Romina po povratku iz Dublina. Više o tome će nam dati na radionicama tijekom ljeta. Na Vijeću su nam uspjele prenijeti sve odlične dojmove sa svog putovanja u Irsku i izazvati želju da i sami jednom posjetimo irske znamenitosti.


[OPŠIRNIJE]Naša irska avantura
Martina Katar / datum: 17. 4. 2018. 10:23

Prisustvovati seminaru u Dublinu bilo je neponovljivo iskustvo. Na put smo krenule u nedjelju, 11. ožujka  avionom iz Zagreba za Frankfurt. U Frankfurtu smo čekale let za Dublin kamo smo stigle u večernjim satima. Poznatim irskim autobusom Airlink Express došle smo s aerodroma do Harcourt ulice gdje nam je bio smješten istoimeni hotel – The Harcourt Hotel. Smještene smo u prekrasnu dvokrevetnu sobu. Seminar se održavao kojih 200 metara dalje od hotela u U Learn English School, a predavanja su nam trajala od 900 do 1400sati. Drugi dan seminara imali smo organiziran razgled Dublina te smo prošetali do parka St. Stephen's Green, duž ulice Grafton do Trinity College – a sve do kipa Molly Malone. U petak nam je bio organiziran jednodnevni izlet na veličanstvene Cliffs of Moher. Ime klifova dolazi od stare irske riječi Mothar, što simbolizira srušenu utvrdu za koju se vjeruje da nije samo legenda, nego da je zaista i postojala. Klifovi su na najvišem dijelu visoki 214 metara, što je čak 121 metar više od Kipa Slobode u New Yorku. U podnožju klifova je i pećina gdje se snimao film o Harry Potteru. Klifovi odišu nevjerojatnim mirom dok promatrate valove Atlantskog oceana koji ih zapljuskuju. Uz klifove posjetile smo i grad Galway te mjestašce Doolin u neposrednoj blizini klifova. Prisustvovale smo i najvažnijem irskom prazniku – Danu Svetog Patrika, 17. ožujka. Atmosfera u Dublinu je bila nevjerojatna – svi su bili obučeno u nešto ili čak sve zeleno – male bebe, djeca, odrasli, stariji ljudi… List djeteline i zelena boja vidjeli su se na svakom koraku. Zatim parada, sve one maske, glazbenici, … Predivno!

Dojmovi… I više nego pozitivni! Irska je predivna zemlja, a Irci su poznati po svojoj srdačnosti i gostoljubivosti u što smo se nebrojeno puta i uvjerile. Divan je i osjećaj kada se voziš autocestom, a sa svake strane se pružaju nepregledna zelena polja na kojima bezbrižno pasu ovce i krave. Ne veli se uzalud da je Irska zeleni/smaragdni otok. Zaista je!

Za kraj…nekoliko zanimljivosti o Irskoj…

Čuveni brod Titanic sagrađen je u Irskoj.

Dublin je jedini grad na svijetu koji je dao 3 nobelovca za književnost.

Irci su jedini narod na svijetu koji je mirno prihvatio kršćanstvo.

Psovanje je zakonom zabranjeno u Irskoj, a za pojedine psovke kazne su i do 25 000 eura.

Do dan danas u Irskoj nikada nije viđena zmija.

Najpopularniji irski praznik je Sveti Patrik, a zanimljivo je da sveti Patrik uopće nije bio Irac,

već Rimljanin.

Romina Volar i Karmen Somi


[OPŠIRNIJE]Seminar u Dublinu
Martina Katar / datum: 17. 4. 2018. 10:21

U sklopu Erasmus+ projekta „Poduzetan učitelj za poduzetnog učenika“, pripremanog od strane Erasmus+ tima u našoj školi, prijavile smo se na seminar u organizaciji Europass Teacher Academy: Foster Entrepreneurship & Creativity through easy ICT tools koji se održao u Dublinu, Republika Irska,od 12. do 17.-og ožujka.

Instruktor na seminaru bio je gosp. Alessandro Pumpo iz Italije, a grupu polaznika činilo je 10 nastavnika iz različitih europskih država: uz nas, 2 učiteljice iz Njemačke, 1 učitelj iz Španjolske, 2 učiteljice iz Slovenije, 1 učiteljica iz Srbije te dvoje učitelja iz Italije. Svi smo došli s jednakim ciljem: razvijati svoje kompetencije kako bismo bili što bolji učitelji našim učenicima.

Petodnevni seminar sadržavao je različite sadržaje, a bazirao se na poticanju poduzetnosti i kreativnosti na što zanimljiviji i svrsishodniji način. Tijekom našeg rada govorili smo o načinima poticanja i usmjeravanja učenika, razvijanja kreativnosti, vrijednih karakternih crta. Razradili smo komponente kooperativnog rada, objasnili i raščlanili pojam poduzetnosti. Bavili smo se razradom projekata, postavljanjem projektnih ciljeva, organizacijskim planiranjem.

Unutar takvih sadržaja za svoj smo rad koristili digitalne alate kreiranja umnih mapa i organizacijske digitalne alate.  Za svaki pojedini segment predavanja trebali smo te alate koristiti u zadacima primjene novih znanja.

Govorili smo o procesu razvijanja kreativnog razmišljanja te učili na radionicama praktične igre za poticanje istog. Ciljevi radionica bili su potaknuti interes učenika, želju za sudjelovanjem i „žeđ za znanjem“. Naglasak je bio na istraživačkom učenju, projektnoj nastavi, suradničkom učenju te timskom okruženju.

U sve te sadržaje instruktor je radionički ukomponirao različite alate multimedijalnog karaktera za digitalno kreiranje i organizaciju projekta, za izradu video sadržaja, izrade i oblikovanja zvučnih zapisa, alate grafičkog dizajna, jednostavne izrade blogova, naprednog korištenja komunikacijskih alata.

Završetkom seminara uručeni su nam certifikati o novostečenim kompetencijama.

Kratak zaključak: učenje, razvijanje novih stručnih kompetencija, razgovor o drugim obrazovnim sustavima, primjeri dobre prakse učitelja iz različitih europskih država…zanimljivo, korisno, svrsishodno iskustvo!

Karmen Somi i Romina Volar

 


[OPŠIRNIJE]O nastavi usmjerenoj na učenike na Učiteljskom vijeću
Martina Katar / datum: 7. 2. 2018. 09:17

Učiteljice Željka i Ivana su na Učiteljskom vijeću održanom pod zimskim praznicima prenijele svoja iskustva sa tečaja u Firenci. Svoje dobro raspoloženje uspješno su prenijele i na ostale učitelje dinamičnim predavanjem i zabavnim vježbicama. Tema njihovog predavanja bio je razred, odnosno nastava usmjerena na učenike, a najviše smo slušali o projektnom i problemskom učenju. Ovo predavanje samo je uvod u radionice na istu temu koje će učiteljice održati u ljetnim mjesecima.


[OPŠIRNIJE]Nastava usmjerena na učenika
Martina Katar / datum: 8. 1. 2018. 10:20

Nakon uspješnih priprema za Erasmus + projekt gostovale smo pet dana na stručnom usavršavanju u Firenci s temom Nastava usmjerena na učenika-učitelji kao promotori aktivnog učenja.

Na samom početku svi sudionici su ppt prezentacijama predstavili svoje škole. Istaknuti su također pojedinačni motivi za sudjelovanje kao i težnje kompetencijama koje se trajno žele postići nakon ovog seminara.

Naš seminar osim naše teme obuhvaćao je i teme Problem and project based learning i Flipped classroom.

Bavili smo se vrstama motivacije kod učenika kao i kod učitelja te načinima grupiranja učenika u procesu učenja.  Definirali smo uloge učenika i učitelja u procesu aktivnog učenja usmjerenog na učenika  te smo pojasnili proces evaulacije u projektnom učenju.

Aktivno smo sudjelovale iznošenjem svojih mišljenja, razmjenom primjera iz prakse te kritičkim razmatranjima nakon pogledanih video isječaka iz prakse u američkim školama.

Naglasak cijelog usavršavanja bio je na Projektnom učenju u kojem smo osmislili skicu za moguće projekte u pojedinim školama.

U završnoj fazi smo svoje koncepte prezentirali ostalim sudionicima koji su iznijeli svoja mišljenja te dali povratnu informaciju o istima.

Nakon toga uslijedila je evaulacija seminara i podjela certifikata svim sudionicima.

Sve naučeno podijelit ćemo s učiteljima iz naše škole, a u stečena znanja i vještine implementirati u nastavni rad. Poticat ćemo da učenici čim više budu u središtu nastavnog procesa.

I.J. i Ž.M.


[OPŠIRNIJE]Nezaboravno iskustvo u Firenci
Martina Katar / datum: 8. 1. 2018. 10:18

Početkom prosinca uputile smo se u nezaboravnu avanturu u nama susjednu Italiju. Samo uzbuđenje bilo je pojačano tim više što smo prvi puta putovale avionom. I zaista je bilo nevjerojatno – osjećaj dok uzletiš i promatraš svijet iznad oblaka – neprocjenjivo! Stigle smo u kasnim satima i prijavile se u hotel točno u ponoć, prilično značajno moglo bi se reći. Šalu na stranu.... Smještene smo bile u prekrasnom hotelu u blizini centra.

Na samom seminaru imale smo priliku razmijeniti iskustva sa sudionicima iz Turske, Njemačke, Češke, Egipta i Hrvatske. Imale smo priliku saznati više o kulturnom i obrazovnom aspektu tih zemalja, te usporediti sličnosti i različitosti. Energičnost i razigrani duh naših predavačica stvorili su toplu suradničku atmosferu među sudionicima. U opuštenom i neformalni razgovoru uz kavu produbili smo naša poznanstva.

Samostalnim istraživanjem i grupnim razgledanjem otkrivale smo kulturološko bogatstvo grada.  Svakodnevno smo uživale u šetnji od Piazze Santa Maria Novella, kraj bazilike San Lorenzo do veličanstvene katedrale na Piazzi Santa Croce. Osvojio nas je i predivan pogled na rijeku Arno s mosta Ponte Veccio u jednoj od naših noćnih šetnja.

Našu talijansku avanturu završile smo cjelodnevnim izletom u San Giminignano, Monteriggioni, Chianti i vođeno razgledavanje Sienne.  Nezaboravni okusi i mirisi Italije ostat će zauvijek u našim srcima.

Željka i Ivana


[OPŠIRNIJE]Predavanje za učitelje
Martina Katar / datum: 1. 12. 2017. 14:04

Učitelji Robert i Nenad ovaj su tjedan na Učiteljskom vijeću održali predavanje na temu Njegovanje poduzetničkog razmišljanja u obrazovanju. Ukratko su upoznali učitelje sa sadržajem radionica koje su pohađali na stručnom usavršavanju u Pragu. Također su govorili o svojim iskustvima tijekom mobilnosti, koja su mahom bila pozitivna. Nadamo se da su barem dio učitelja inspirirali da se i oni uključe u neke buduće projekte mobilnosti naše škole. Učitelji će tijekom ljetnih mjeseci održati i radionice za učitelje koji će aktivno biti uključeni u projekt sljedeće školske godine.

Ovaj će se vikend naše učiteljice Željka Matulin i Ivana Jakopović uputiti u Firencu gdje će učiti o nastavi usmjerenoj na učenika te kako poticati učenike na aktivnu ulogu u učenju. Želimo im pregršt lijepih iskustava i kvalitetne radionice!


[OPŠIRNIJE]Intervju s učiteljima
Martina Katar / datum: 2. 11. 2017. 13:51

Razrednici drugih razreda, Robert Katanec i Nenad Podgorelec putovali su u Češku, u Prag. Razgovarali smo s njima zašto su bili tamo i kako su se proveli.

Zašto ste putovali u Češku?

Putovali smo u Češku zato što smo tamo imali stručno usavršavanje o razvijanju poduzetničke kompetencije u školi, a u okviru projekta naše škole.

Kakve ste sve zadatke morali izvršiti tijekom dana?

Slušali smo predavanja i aktivno  sudjelovali u radionicama i raspravama,  razmjenjivali smo iskustva s ostalim sudionicima. Učili smo kako kroz igru razvijati poduzetničku kompetenciju kod učenika.

Što Vas se najviše dojmilo?

Dojmilo nas se suradništvo koje se razvijalo između nas sudionika i polaznika seminara iako smo došli sa svih strana svijeta i prvi put se tamo upoznali. Cijelo vrijeme smo komunicirali na engleskom jeziku, što je bilo dosta zahtjevno.

Iz kojih su zemalja bili ostali sudionici usavršavanja?

Sudionici su bili iz Francuske, Velike Britanije, Bugarske, Cipra  i Reunion otoka.

Razlikuju li se njihove škole mnogo od hrvatske škole?

Da, razlikuju se po obrazovnom sustavu, imaju dovoljno financijskih sredstava za realiziranje željenih projekata i programa. Drugačije su posložene organizacijski.

Jeste li imali vremena turistički razgledati grad?

Da, imali smo vremena. Upoznali smo gastronomski i kulturni dio grada. Prag uistinu vrijedi vidjeti. To je prelijep i siguran grad, čak i u ovo doba godine prepun turista.

S učiteljima razgovarale: Lorena Friščić i Emili Sabol


[OPŠIRNIJE]Seminar u Pragu
Martina Katar / datum: 2. 11. 2017. 13:47

Seminar u Pragu je jedno prekrasno iskustvo koje sam s nestrpljenjem iščekivao. Uzbuđenje je bilo to veće jer smo u Prag putovali avionom i to je bio moj prvi let. Neizvjesnost i znatiželja… Što nas tamo očekuje, koga ćemo upoznati i što ćemo novo naučiti. Nakon upoznavanja sa sudionicima seminara, koji su došli iz Bugarske, Reunion otoka (francuski otok i država u Indijskom oceanu), Cipra, Velike Britanije i Francuske, najveća prilagodba je bila u tome što smo morali govoriti i sporazumijevati se na engleskom jeziku.

Sama tema seminara Njegovanje poduzetničkog razmišljanja u obrazovanju bila je dosta zahtjevna i stručna. Pošto nas je bilo samo šestero, bilo je puno interakcije, sudjelovali smo aktivno u radu, izražavali svoja mišljenja, raspravljali i razmjenjivali iskustva. Prilično me se dojmila dobra atmosfera i suradništvo koje se razvilo među nama, iako smo došli iz različitih krajeva svijeta. Predavanja su započinjala u 9,00 h i završavala  u 13,00 h. Nakon seminara odlazili smo svi zajedno na ručak u obližnje restorane i pivnice gdje smo se nastavili družiti i razgovarati o različitim životnim temama. Poslijepodne smo iskoristili za odmor u hotelskoj sobi te za pisanje dnevnog izvješća i dojmova s odslušanog predavanja.

Na večer smo odlazili u šetnje gradom i turističko razgledavanje kulturnih znamenitosti Praga. Posjetili smo Karlov trg, Vjenceslavski trg, Karlov most, Crkvu svetog Nikole, JazzRepublic klub. To nam je pomoglo da upoznamo i shvatimo kako je grad uistinu lijep i  multikulturalan. Izvrsno je prometno povezan, jer ima podzemnu željeznicu, tramvaje i  autobusne linije. U petak, kad smo završili s predavanjima i dobili diplome o stručnom seminaru, dogovorili smo se da ćemo na večer svi zajedno otići na jazz koncert u jedan obližnji klub. Oprostili smo se od naših dragih kolega, razmijenili  telefonske brojeve i email adrese te si obećali da ćemo ostati u kontaktu. Vratili smo se u subotu s praškog aerodroma Vaclav Havel u zagrebačku zračnu luku gdje su nas dočekale naše obitelji.

Robert Katanec


[OPŠIRNIJE]Poduzetničko razmišljanje u obrazovanju
Martina Katar / datum: 2. 11. 2017. 13:38

Nakon uspješnih priprema za Erasmus + projekt, zajedno s kolegom Katanec Robertom iz Osnovne škole Jože Horvata Kotoriba,gostovao sam u Pragu pet dana na stručnom usavršavanju iz poduzetništva. Tema seminara je bila Njegovanje poduzetničkog razmišljanja u obrazovanju.

Na samom početku usavršavanja, predstavili smo se svojim imenom, mjestom rada i očekivanjima od tečaja.

Na početku svakog dana upoznali smo se s ciljevima koje smo realizirali tijekom dana.
Tako smo prošli kroz sljedeće teme: koncept poduzetništva, razvoj poduzetništva, različiti tipovi poduzetništva te poduzetništvo kao metoda naspram poduzetništva kao praksa.
            Nisu  izostale niti različite grupne rasprave, igranja i dijeljenja međusobnih iskustava. Tako smo prošli kroz vježbe igre, empatije, kreacije, eksperimentiranja i refleksije.

Na predavanju je bilo riječi i o KIWANIS  djeci. To su djeca koja sudjeluju u programu organizacije KIWANIS KIDS. Djeca uče kako da postanu vođe i pomažu drugima.

Bilo je govora i o Belbingovom timu uloga gdje se točno specificiraju karakteristike pojedinca u nekom timu.

Dio seminara je bio zamišljen kroz poučne igre u kojima su aktivno sudjelovali svi sudionici.

Seminar je završio evaluacijom i podjelom diploma sudionicima.

            Stečena znanja, vještine i iskustva primijenit ćemo u svome radu s učiteljima i učenicima i na taj način nastavu učiniti zanimljivijom, poduzetnijom i poticajnijom za učenike.

Nenad Podgorelec


[OPŠIRNIJE]Pripreme završile, očekuju nas putovanja
Martina Katar / datum: 13. 10. 2017. 13:48

Zadnjih nekoliko mjeseci nastojali smo čim bolje se pripremiti za nadolazeće edukacije u inozemstvu. Učiteljica Ivana, pripremila je kratki tečaj engleskog jezika za sudionike mobilnosti jer će sve edukacije biti na tom jeziku. Učitelji su, u ugodnoj i zabavnoj atmosferi, učili i vježbali kako predstaviti sebe i svoju školu na engleskom jeziku. Također smo obogatili svoj rječnik pojmovima koji su vezani uz sadržaje edukacija kako bismo ih mogli lakše pratiti. Svi učitelji u Školi ispunili su kratki upitnik samoprocjene kompetencija u razvijanju kompetencije poduzetništva kod učenika kako bismo mogli pratiti učinak edukacija i cijelog projekta. Sve tehničke pripreme za prvu edukaciju smo odradili, a ona nas očekuje već sljedeći tjedan.

   Učitelji Robert i Nenad probit će led i u Pragu će učiti o njegovanju poduzetničkog načina razmišljanja u obrazovanju. Nestrpljivo očekujemo njihova prva javljanja, a njihove dojmove moći ćete pročitati na ovim stranicama.


[OPŠIRNIJE]Poduzetni učitelj za poduzetnog učenika
Martina Katar / datum: 25. 9. 2017. 13:36
Sudionici mobilnosti u dogovoru

OŠ Jože Horvata Kotoriba ove se godine prijavila na natječaj Europske komisije u okviru programa Erasmus+ s projektom „Poduzetni učitelj za poduzetnog učenika“. Projekt nam je odobren i u cijelosti će biti financiran iz programa Europske unije. Erasmus+ najveći je program Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport, a u okviru njega nude se aktivnosti mobilnosti u svrhu učenja za pojedince. Tako će se ove školske godine, po prvi puta, osmero naših djelatnika stručno usavršavati u inozemstvu, a stečena znanja i vještina potom će podijeliti s ostalim djelatnicima. U Češku, Italiju i Španjolsku putovat će učitelji razredne nastave Robert Katanec, Nenad Podgorelec i Željka Matulin, učiteljice predmetne nastave Ivana Jakopović, Danijela Krobot, Karmen Somi i Romina Volar, te psihologinja Martina Katar.

Projekt „Poduzetan učitelj za poduzetnog učenika“ osmislili smo vođeni željom da potaknemo naše učenike na veću aktivnost i inicijativu u vlastitom učenju i radu te ih motiviramo za ostvarivanje svojih punih potencijala. Cilj projekta je osnažiti učitelje i stručne suradnike u vještinama, znanjima i metodama, ali i osobinama ličnosti koje će im poslužiti u poticanju poduzetnosti i inicijative učenika i razvijanju poduzetničkih osobina ličnosti kod učenika. Želimo osigurati kontinuirano razvijanje poduzetničke kompetencije kod učenika te ćemo kroz ovaj projekt obogatiti školski kurikulum i izraditi kurikulum za međupredmetnu temu za poticanje poduzetničke kompetencije učenika.

Učitelji koji prođu tečajeve imat će obavezu podijeliti novostečeno znanje s drugim učiteljima u školi kroz prezentacije i radionice na učiteljskim vijećima. Stečene kompetencije i iskustva primijenit će se u radu s djecom, kako u redovnoj nastavi tako i u drugim oblicima rada s učenicima, što će djeci omogućiti bolje obrazovanje i poticajnije okruženje. Očekujemo da će nam projekt pomoći da dugoročno postanemo škola koja zna motivirati i poticati svoje učenike na aktivnost, izvrsnost i poduzetnost.

Prva mobilnost očekuje nas u listopadu, a sve novosti u vezi projekta možete pratiti na stranicama Škole.


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju